ΣΤ' Τάξη

ΣΤ΄ Τάξη : 25η Μαρτίου 1821.

 

 

25η ΜΑΡΤΙΟΥ

ΘΕΜΑ: Αυτός είναι ο όρκος της Φιλικής Εταιρείας γραμμένος στη νεοελληνική. Φαντάσου ότι είσαι παρών σε μια ορκωμοσία ενός νέου μέλους της Φιλικής. Ακούς αυτόν που μυείται, κάποιον οπλαρχηγό, να λέει τον όρκο. Γράψε τον σε πλάγιο λόγο αρχίζοντας ως εξής:

«Ο αγωνιστής γονατισμένος και με το χέρι στο Ευαγγέλιο είπε ότι ορκίζεται ενώπιον του αληθινού Θεού ότι θέλει να είναι….. »

«Ορκίζομαι ενώπιον του αληθινού Θεού οικειοθελώς ότι θέλω να είμαι για όλη μου τη ζωή πιστός στην εταιρεία σε όλα . Να μη φανερώσω το παραμικρό από τα σημεία και τους λόγους της. Μήτε να σταθώ για κανένα λόγο αφορμή του να καταλάβουν οι άλλοι ποτέ ότι γνωρίζω για αυτά, μήτε συγγενείς μου, μήτε σε πνευματικό ή άλλο φίλο μου.

Τέλος πάντων ορκίζομαι σε εσένα, ιερή αλλά τρισάθλια πατρίδα. Ορκίζομαι στα πολυετή βάσανά μου, ορκίζομαι στα πικρά δάκρυα που τόσους αιώνες έχυσαν και χύνουν τα ταλαίπωρα παιδιά σου. Ορκίζομαι στα ίδια τα δάκρυά μου που χύνονται αυτή τη στιγμή και στη μελλοντική ελευθερία των ομογενών μου, ότι αφιερώνομαι σε εσένα».

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….…………………………………………………………………………………………………………………………………………………..……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..…………………………………………………………………………………………………………………………………………………..……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………..……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..…………………………………………………………………………………………………………………………………………………..……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Email: Κατσαρού Αποστολία (apkatsar@sch.gr)

 

Γράψε ένα σχόλιο