Με την πρώτη μετονομασία των δυο σχολείων το πρόβλημα της στέγασης και των κατάλληλων συνθηκών διδασκαλίας εξακολουθούσε να υπάρχει . Τα σχολεία εξακολουθούν να στεγάζονται στα στενόχωρα διώροφα . Οι συνθήκες για τα προσφυγόπουλα μαθητές αλλά και για τους δασκάλους ήταν εξαιρετικά δύσκολες. Οι πρόσφυγες με τους συνδέσμους που έχουν δημιουργήσει αρχίζουν να πιέζουν την κυβέρνηση Ελ. Βενιζέλου για την οικοδόμηση νέων σύγχρονων διδακτηρίων. Έτσι τον Οκτώβριο του 1930 επισκέπτεται το Βόλο ο τότε υπουργός Παιδείας Γ. Παπανδρέου και επιλαμβάνεται του θέματος . Με τη συνοδεία του δημάρχου Βόλου κ. Ζαρκάδα, δημοτικών συμβούλων και κλιμακίου του υπουργείου επισκέπτεται τα δυο σχολεία και διαπιστώνει και ο ίδιος τις απαράδεκτες συνθήκες κάτω από τις οποίες δάσκαλοι και μαθητές ζουν και εργάζονται. Αμέσως αναζητούνται οικόπεδα για την οικοδόμηση νέων διδακτηρίων που θα στεγάσουν τους μαθητές των δυο σχολείων. Όπως γράφει η εφημερίδα “Λαϊκή Φωνή” ο Δήμος Παγασών παραχώρησε τα οικόπεδα αξίας 200.000 δραχμών για την ανέγερση σχολείων στο συνοικισμό και ενός άλλου τετρατάξιου στη συνοικία του Αναύρου. Ήταν η εποχή που η ελληνική κυβέρνηση είχε πάρει δάνειο από τη Σουηδία, γνωστό και ως εκπαιδευτικό δάνειο, με σκοπό την οικοδόμηση σχολείων σε όλη τη χώρα. Έτσι διέθεσε και για την κατασκευή των δικών μας σχολείων τέσσερα εκατομμύρια δραχμές. Το Φεβρουάριο του 1931 προκηρύχτηκε μειοδοτικός διαγωνισμός για την ανέγερση των κτιρίων .
Ο ερχομός του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου στις 18 Μαρτίου 1931 στο συνοικισμό ήταν καθοριστικός για την εξέλιξη του θέματος. Οι πρόσφυγες τον υποδέχτηκαν στην πλατεία της Ευαγγελίστριας μπροστά στα δυο διώροφα σχολεία. Εκεί ο διευθυντής Νικ. Ευσταθιάδης παρουσίασε την κατάσταση και ζήτησε νέα σχολεία.
Η κατασκευή άρχισε σύντομα και στη διάρκεια του σχολικού έτους 1932-1933 έγινε η μεταφορά των μαθητών Το κτίριο κατασκευάστηκε σύμφωνα με τα σχέδια του αρχιτέκτονα Δημητρίου Κλάψη. Ήταν ένα σπουδαίο έργο για την εποχή του, ένα από τα πιο σύγχρονα και μεγαλύτερα σχολεία της χώρας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ 1933
Στην παραπάνω φωτογραφία του 1933 μπορούμε να δούμε ότι το σχολείο είναι ίδιο όπως και σήμερα. Δεξιά του κτιρίου βρίσκεται το υπόστεγο του 7ου σχολείου και δίπλα, στο μικρότερο οίκημα ήταν οι τουαλέτες του σχολείου. Αριστερά του κτιρίου μπορούμε να παρατηρήσουμε το υπόστεγο και τις τουαλέτες του άλλου σχολείου ,του 8ου . Όλος ο χώρος του σχολείου είναι τεράστιος. Τα κτίσματα πίσω από το σχολείο είναι ο στρατώνας που ακόμη γειτονεύει με το σχολείο.
Το κτίριο είναι χωρισμένο στη μέση. Η είσοδος του 7ου σχολείου ήταν για 70 σχεδόν χρόνια η δεξιά όπως βλέπουμε το κτίριο. Παιδιά παίζουν στην αυλή ενώ φαίνεται περιμετρικά να υπάρχει τοίχος. Η αυλή βέβαια αδιαμόρφωτη. Κάποια από τα μικρά σπιτάκια που φαίνονται στο πρώτο πλάνο της φωτογραφίας διατηρούνται μέχρι σήμερα.
Αργότερα μαθαίνουμε από τη γενική έκθεση του σχολείου κατά το σχολικό έτος 1950- 1951, ότι το κτίριο είναι διώροφο και λιθόκτιστο και πληροί όλους τους όρους υγιεινής και παιδαγωγικής. Όλη η έκταση της περιοχής του είναι 10.000 τ.μ. Υπάρχουν 13 αίθουσες. Η μια από αυτές χρησιμοποιήθηκε ως αίθουσα χειροτεχνίας και αργότερα ως αίθουσα διδασκαλίας και αυτή. Η κάθε αίθουσα έχει εμβαδόν 54 τ.μ. Διαθέτει και δυο γραφεία 26 τμ το καθένα.(είναι η σημερινή αίθουσα του τμήματος ένταξης και της βιβλιοθήκης). Βόρεια και νότια του κτιρίου υπήρχαν δυο υπόστεγα . Δίπλα στο βορινό υπόστεγο υπήρχαν και οκτώ αποχωρητήρια. Η αυλή έχει επιφάνεια 600 τ.μ.και περιβάλλεται από κιγκλιδώματα.

ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ’60
τη φωτογραφία αυτή, της δεκαετίας του ?60 βλέπουμε το μέρος του κτιρίου που άνηκε στο 7ο Δημ. Σχολ. Βόλου. Το πεύκο που βλέπουμε είναι το πιο παλιό δέντρο της αυλής.
Στο δελτίο διδακτηριακής και λειτουργικής κατάστασης του κτιρίου του 1972 αναφέρεται ότι ο χώρος που αντιστοιχεί στο 7ο Δημ. Σχολείο βρίσκεται σε οικόπεδο με μήκος 48,60 και πλάτος 98μ.. Έχει δε, συνολική επιφάνεια 4.763τμ. Το κτίριο έχει πρόσοψη 32,40, βάθος 11,10 και ύψος 10,40μ. Η συνολική του έκταση είναι 818τμ. Υπάρχουν δυο γραφεία που το καθένα έχει μήκος 6,84 και 4,70 και πλάτος 3,40 και 3μ αντίστοιχα. Ακόμη υπάρχουν και δυο διάδρομοι διαστάσεων 27?3 και 4,70?3. Πληροφορούμαστε επίσης πως η κατασκευή είναι από λίθους και ότι έχει γίνει αντισεισμική επισκευή.